We kennen twee soorten ingetrokken tepels. Met andere woorden, er bestaan alleen twee verschillende soorten.
De eerste vorm is een ingetrokken tepel die normaal gevormd is, maar soms naar binnen trekt. Dat kan met behulp van een plastisch chirurg gecorrigeerd worden. De plastisch chirurg plaatst een ringetje onder de huid en verbetert op deze manier de afwijking. Na deze ingreep mag ook borstvoeding gegeven worden omdat de melkgangetjes zonder schade achterblijven. Daarnaast ervaart u een ingreep zonder of met nauwelijks littekens.
De tweede vorm is wat moeilijker te behandelen. We spreken hier van een slecht aangelegde ingetrokken tepel. In de puberteit zult u direct merken of u te maken hebt met dit probleem. Met andere woorden, deze afwijking begint zich in de puberteit te vertonen. De plastisch chirurg krijgt de melkgangetjes los door een snee in de tepel. Deze behandeling kan als bijwerking hebben dat je niet meer in staat bent om borstvoeding te geven en dat u enkele weken na de ingreep last kunt krijgen van korstvorming.
Het gemiddelde tepelhof is ongeveer 4 cm groot en kan gemakkelijk door de plastisch chirurg worden gecorrigeerd. Deze ingreep wordt met lokale verdoving uitgevoerd. Een te groot tepelhof gaat echter bijna altijd samen met doorgezakte borsten. Mocht u voor de borstverkleining of borstlift bij onze plastische chirurg komen, dan wordt tijdens de ingreep ook meteen de tepelhof aangepast. Echter u kunt ook kiezen voor tepelhofverkleining alleen zonder borstlift/borstverkleining.